Ayn Rand

Det kom ett mejl ...

Hej,

har du läst något om författaren Ayn Rand? Hon verkar ha haft drag av narcissism ... hon hade väldigt hög uppfattning om sig själv och jämförde sig med stora filosofer som Aristoteles och Thomas Aquinos. Hennes böcker innehåller starka, nästintill perfekta hjältar som får kämpa mot alla svagsinta idioter som står i vägen för dem. Hon var känslig för kritik vilket ofta ledde till vredesutbrott. Hon försökte kontrollera sin omgivning - ett exempel är när hennes förlag anordnade en överraskningsfest för henne, och hon blev arg och anklagade dem för att försöka "kontrollera hennes miljö" ("control her context").

Enligt hennes egen filosofi, som hon sade sig leva efter, var romantiska och sexuella förhållanden ett rationellt utbyte mellan jämlika parter, och det var irrationellt att vilja ha något man inte kunde få. Om någon inte ville ha en, skulle man helt enkelt acceptera det och gå vidare. Själv hade hon ett öppet förhållande med den mycket yngre Nathaniel Branden, med både Rands mans och Nathaniels frus vetskap, men när det senare kom fram att Nathaniel hade ett förhållande med en tredje, yngre kvinna, blev Rand ursinnig, tvingade Nathaniel att be om ursäkt offentligt, och såg till att stänga instituten som Nathaniel byggt upp för att sprida Rands filosofi.


Ayn Rand (1905-1982) amerikansk filosof och författare. Hon förknippas främst med sin egen filosofiska skola objektivismen som försvarade frihet, individualism, rationell egoism, kapitalism och en objektiv moral.

Wikipedia

Inga kommentarer:

Bloggen omarbetas.