Skydda sin sköra jämvikt


"Något som är karaktäristiskt för människor med en narcissistisk problematik är samvetsfunktionens stora men hemliga flexibilitet. Detta medför en lätthet att ta till dubbel bokföring. Den medvetna och bekända moralen, som kan vara nog så hög, står i kontrast till det privata handlandet utan någon inre konfrontation."
Johan Cullberg

"En inre moral utvecklas aldrig, utan det blir snarare fråga om rädsla för straff eller att komma i dålig dager."
Bo Sigrell

"Trots en etik som på ett medvetet plan hyllar sanning och respekt för andra människor, drivs individen i sitt intima relaterande av helt andra världen. I det fördolda hyllas förställning, nedvärdering och exploaterande. Att inte bli avslöjad är viktigare än sökande efter sanning."
Ludvig Igra

"Helvetet, det är där ingen längre vet vad andras ord och bilder står för. Eller där någon börjar ljuga", sa han som ofta motsade sig själv.
De själsliga såren hade aldrig läkt, men han intalade sig själv – och andra – att han vänt det till sin fördel. Han koncentrerade hela sin uppmärksamhet på att behålla sin sköra jämvikt. "Att knyta sig till andra människor var helt enkelt förenat med livsfara."

Rädd för skammen. Rädd för att känna sig förödmjukad, kränkt och avvisad. Den narcissistiske personens stora problem. Fasar för att bli beroende, ja för att någon annan ska ha något gott att tillföra honom. Han måste vara självförsörjande. Istället för att riskera att bli övergiven, blir han den som överger. Kontrollbehov. Behålla sin självbild. Formulera en livsfilosofi som kan beundras. Ljuga för att skydda sig när man känner att man är i livsfara. Till och med ljuga för sig själv för att slippa känna skam. Skydda sin sköra jämvikt.

Skam är hemskt. Men tänk om skammen inte är hans egen?
Skuld är något annat ... men den har han svårt att känna - om han alls känner den.

"Helvetet är andra människor."
Sartre

"I don´t really need people."
John Fowles

Inga kommentarer:

Bloggen omarbetas.