Vad har du för nytta av att lära dig om narcissism?

En utåt sett välfungerande person med narcissistisk problematik kan ställa till med en hel del problem – för andra (barn, partner, medarbetare). På ålderns höst kan det också bli problem för personen själv.

Ett möte med en person med narcissistisk problematik kan få dig att fundera över livets stora frågor – frågor om kärlek & hat, gott & ont, sant & falskt. Att läsa om narcissism har mycket att lära, inte bara om andra, utan om oss själva. Självförståelse. Det börjar med det. Men narcissism och självförståelse står i ett slags motsatsförhållande. Det är vi runtomkring som behöver förstå, oss själva och personer med starka narcissistiska drag. Vi ska inte ställa diagnoser på varandra, men vi kan försöka förstå!

Undvik att hamna i beroendeställning till en narcissistiskt lagd person. Förutsättningen för att göra det är att du känner till vad narcissism är. Kanske inser du först när problemen redan uppstått, och som drabbad kan du då ha svårt att få förståelse. Personer med narcissistisk problematik är mästare på att manipulera människor i sin omgivning och kan ljuga obehindrat då de inte har någon egen inre moral.

En mer utbredd kunskap om narcissism för att mildra lidandet för människor runtomkring, men också för personen med narcissistisk problematik. Många gånger slutar det inte bra och man kan undra hur mycket lidande det finns på djupet, som döljs under en perfekt yta.

Filar på formuleringar här ...

Inga kommentarer:

Bloggen omarbetas.