Den lille krigaren

I krig prövas mäns vänskap. Han var officer och tillsammans med ett par hundra soldater stationerad i en by med några tusen invånare. En kvinna kom med information om en kollega och jaktkamrat. I krig finns inte tid för dialog, ändå gav han henne en hel timma av sin värdefulla tid. Tänk om byns alla invånare skulle komma till honom med sina bekymmer! Han var vänlig och avslutade samtalet med att lägga båda sina händer runt hennes hand.

Kollegan var vältalig och övertygande när han berättade sin historia, de kände varandra väl även om de inte gick arm i arm precis. Kvinnan måste ha ljugit. Det är som en tunn hinna mellan omsorg och grymhet. Kvinnor är grymma. Ingen skada var skedd, genom att tysta kvinnan kunde han visa kollegan sin vänskap och tillsammans avancerade de sedan i graderna, jaktkamraterna.

Lästips till den lille krigaren;

"Skulle du kunna svika din bästa vän? Eller utsätta människor i din närhet för ofattbart grymma handlingar? Du svarar säkert nej på frågan, men hinnan mellan omsorg och grymhet är tunn. Mycket pekar på att flertalet av oss under vissa förhållanden låter medkänslan undertryckas och tar till våld eller blundar för övergrepp i vår närhet."

Ludvig Igra skriver om människors handlingar under andra världskriget och i kriget på Balkan i sin bok Den tunna hinnan mellan omsorg och grymhet (2003)

Inga kommentarer:

Bloggen omarbetas.